Kuin kaksi kaverusta ja Lonely Angel



     Pitkin tätä syksyltä tuntuvaa talvea, aina vaan lumen ihmemaata kaivaten, olen kerta toisensa jälkeen pysähtynyt ihailemaan niin kirkkaana sinisellä iltataivaalla loistavaa Venusta. Iltalenkiltä tullessa Venus loistaa suurena ja kirkkaana kattomme yllä ja keittiön pöydän ääreen istuttuani huomaan samaisen "kaverin" vilkuttelevan. Ja sitten vieläkin kauniimpi näky; niin kirkkaana, ensin niin  hentoisena kuun sirppi kohtaa Venuksen. Keittiön pöydän äärestä seuraan niiden kulkua. Ikäänkuin Venus olisi odottanut kuuta, kuin tervehtiäkseen ja sitten menee menojaan ja kuu jatkaa omaa rataansa. Avaruuden ihmemaa!
      Vaikka kuinka yritän muistaa, joskus kuitenkin vain kuin vahingossa satun kuuntelemaan radiosta ohjelmaa nimeltään "Riston valinta". Taas muistin melkein viimetipassa, onneksi muistin! Huoneen täytti pysäyttävä soitto. Monet viulumusiikin helmet saavat minut lumoutuneena kuuntelemaan, mutta nyt kuulin jotain kauneinta soittoa. Musiikki oli mystistä ja viipyilevää, aivan kuin jokin olisi kulkenut jossain taivaan sinessä ja kertonut hiljaista tarinaa. Hengitystä melkein pidättäen hiivin radion luo kuullakseni, mistä oli kyse. Lonely Angel!
     Kuuntelin teoksen vielä uudestaan ohjelman uusinta-aikana. Istuin keittiötikkailla ja kuuntelin  käsi poskella työpöydällä olevaa vaaleanpunaista ruusua hajamielisesti tuijotellen. Musiikki kertoi minulle kertomistaan taivaalla hiljaa ja kevyenä kuin höyhen tuulen virtauksissa surullisena hapuilevasta enkelistä. Se kertoi minulle, jonka poskia pitkin jo valuivat kyynelten tulvat, Ruusun päivänä syntyneestä taiteellisesta, herkästä ja niin vahvasta ihmisestä, joka on jo aikaa sitten kadonnut taivaan tuuliin.
           Ajattelen, että on myös taivaan ihmemaa, olkoon se sitten sielussamme, musiikin taianomaisuudessa, taivaankappaleiden kirkkaudessa tai kaikessa niissä, mutta tuosta musiikista voi sanoa, että se oli taivaallisen kaunista- niinhän me sanomme jostain käsittämättömän kauniista!
    

t. Solina 

Lonely Angel on latvialaisen säveltäjän Peteris Vasksin teos, jonka esitti latvialainen Trio Palladio.

Kommentit