Miten hemmetissä kierrätys voi olla niin vaikeaa?



         
               Ajatuksia syystalkoiden aattona           

       Kyllä minua sitten ärsyttää, kun menen rivitaloyhtiömme roskakatokseen, avaan sekajätepöntön ja ensimmäiseksi täysien muovipussien päällä keikkuvat isot pitsalaatikot, tyhjä paperikassi ja avonaisessa muovipussissa isoja muoviastioita. Ihan vieressä olisi pahvikeräyspönttö! 
      Entä biojäteastia? Kahdeksan talouden rivitaloyhtiössämme biojätepusseja kertyy pöntön pohjalle muutama. Kun pihalla paasaan, että miten ihmeessä biojätettä tulee niin vähän, kun meilläkin kahdestaan tulee jo viikossa vähintään yksi nyssäkkä, arvoisat rouvat valittavat, että kun sinne ei saa nykyjään laittaa juuri mitään. Siis mitenkä? Ei saa laittaa juuri mitään? En ymmärrä.
Meillä isäntä ihan antaumuksella väkertää polvillaan lattialla sanomalehdestä biojätepusseja ja eipä aikaakaan, kun pussi on jo täynnä kaiken maailman kuoria, kahvinporoja ja teepusseja.
      Entäs muovi? Ystäväni oli lomailemassa Meksikon lahdella jollakin paratiisisaarella. Lämpimissä vesissä saattoi ihailla ihan läheltä kilpikonnia, flamingoja ym.. Olisiko ollut vielä luonnonsuojelualuetta? Ravintolassa lautanen toimi vain tarjottimena. Lautasen päälle vedettiin muovipussi ja ruoka laitettiin muovipussin päälle. Sitten vaan muovipussi ruoantähteineen roskiin ja uusi pussi seuraavaa syöjää varten. Kätevää, ei tiskiä! Uskomatonta, mutta totta! Siitä, kun Norjassa laitettiin esille kuollut valas ja sen viereen vatsasta löytynyt muovijätekasa, pitäisi painaa miljoonia julisteita ja levittää ympäri maailmaa!
       Muovin kierrätys se vasta helppoa on! Olemme laittaneet jättikokoisen muovipussin roikkumaan siivouskomeroon siihen pölynimurin putken telineeseen. Pussi täyttyy muutamassa viikossa ja sitten kauppaan mennessä tai iltalenkillä kiikutamme muovit keräysastiaan. Likaiset muoviastiat pesen kevyesti muun käsitiskin mukana.
      No nyt joku sanoo, että nehän poltetaan jätteenkäsittelylaitoksilla. Hiljattain kuuntelin radiosta asiantuntijaohjelmaa kierrätyksestä. Ohjelmassa todettiin, että kaikesta poltetusta jää jäljelle polttojätettä. Arvio oli, että noin viisi vuotta vielä homma on hanskassa, mutta sitten jätettä on jo niin paljon, että sille pitäisi keksiä uusiokäyttöä sillekin.
       Huomenna meillä on taloyhtiössämme pihatalkoot ja "virkistäviä juomiakin " on hankittu. Arvaan, että en voi olla taas paasaamatta. Mielestäni taloyhtiön hallitus voisi ottaa nyt tämän asian käsittelyyn. Ilmottaudun vapaaehtoiseksi tekemään lapun sekajätepönttöön: Muovi, kartonki, lasi, metalli, patterit ja biojäte eivät kuulu sekajätteeseen, ne kierrätetään!

    Iloista kierrätystä!
    
          t. Solina
      
      

Kommentit