Solinan sämpylät





           Kaiken maailman epäkohdista tulee kirjoitettua ja ties mitä mietteitä syviä ja sitten eräs lukija toivoo, että kirjoittaisin seuraavaan blogiin sämpyläohjeen! Jee! Tässä siis minun tyyliseni sämpyläohje:

          5dl vettä
          yksi pussillinen kuivahiivaa 
          2tl suolaa
          kaksi lorausta siirappia
          tavallisia vehnäjauhoja
          kokojyvävehnäjauhoja  / spelttijauhoja
          1dl kaurahiutaleita
          kasa porkkanaraastetta ( ehkä kolme keskikokoista      porkkanaa)TAI ryöpättyä nokkosta silputtuna pienempi kasa
          1dl auringonkukan siemeniä
          kolme lorausta rypsiöljyä
          
          seesaminsiemeniä leivontaan
          kananmuna voiteluun

           Raaputa juuresveitsellä porkkanoista kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
          Lämmitä vesi mikrossa tai kattilassa reilusti kädenlämpöiseksi, mutta ei kuumaksi. Sekoita isossa kulhossa kuivahiiva vehnäjauhoihin ja lisää lämmin vesi kierrevatkaimella vatkaten. Lisää vehnäjauhoja vatkaten kunnes seos on kiiltävää velliä.
Lisää seokseen suola, siirappi ja  kaurahiutaleet. Alusta taikinaa kokojyvävehnäjauhoilla tai spelttijauhoilla ( voit käyttää molempia)kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lisää lopuksi auringonkukan siemenet, porkkanaraaste ja öljy. Lisää vielä jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvalta. Jos käytät pakastenokkosta, sulata se ensin mikrossa.
          Laske tiskialtaaseen niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee ja laita taikinakulho veteen liinalla tai kannella peitettynä. Kohota kaksinkertaiseksi. Kun leivot sämpylöitä, pyöräytä ne pöydälle ripotelluissa seesaminsiemenissä.
          Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sämpylöiden kohoamista voit nopeuttaa käyttämällä niitä hetki uunissa, mutta vain sen verran, että pelti lämpenee. Laita sämpylät liinan alle kohoamaan vedottomaan paikkaan. 
           Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja paista uunin keskitasolla ruskeiksi ( 10-15 minuuttia).
          
          Hyviä leivontahetkiä!

t. Solina

P.S.
Älä syö kovin montaa tuoretta sämpylää kerralla, vaikka ne niiiiin hyviltä maistuvatkin. Seuraus voi olla ikävän turvonnut vatsa ja järkyttävää paukuttelua. Mutta jos sinä et näistä oireista kärsi, niin syö sitten niin monta kuin haluat ja paljon voita päälle ja kylmää maitoa lasiin.


          


        
         
           

Kommentit