kauraa vai maitoa



            Mitä on se ravitseva lähiruoka, mitä päivästä, viikosta, kuukaudesta, vuodesta ja vuosikymmenistä toiseen syö täysin kyllästymättä? Tietysti kaurapuuro! Meillä se keitetään laktoosittomaan kevytmaitoon ja haudutetaan hitaasti. Yleensä päälle laitetaan itse kerättyjä mustikoita tai jos sattuu huikomaan niin voisilmä.  Ihan juhlaruualta se maistuu, kun isäntä laittaa aamuhämärissä mökin puuhellaan tulet ja hiljaa hauduttelee kaurapuuron. Ja vaihteeksi mökkipakastimesta vadelmia päälle. Miten se voikaan olla niin hyvää ja taatusti superterveellistä.
Suomalaista peruslähiruokaa!
        Ystävä sanoo nykyisin ostavansa kauramaitoa ilmastonmuutoksen vuoksi. Pitäisikö kaurapuuro siis keittää kauramaitoon? Entä voisilmä? Kauramaitokaurapuuroa ehkä öljysilmällä? Kalanmaksaöljysilmällä voisi olla hieno makuelämys.
        Entäs mitä ruokaa uuniin päivällistä varten? Talvisin, kun lämmitämme mökin uunia lämpimänkin vuoksi, laitan uuniin usein lohta tai joskus karjalanpaistia. Parhaat lisäkkeet ovat uuniperunat tai uunijuurekset. Ai että, ei karjalanpaistia ilmaston vuoksi? No on minulla vaihtoehtona viinikukko kyytipoikanaan puoli pulloa punaviiniä.
         Mutta sitten tulee joulu ja kinkkukin on jo tilattu. Kyllä on kinkku hyvää, kun se on leivinuunissa paistettu. En leivo jouluksi seitsemää sorttia, mutta voihin leivottu taatelikakku on parasta ja tietysti joulupulla ja itse rahkavoitaikinaan tehdyt joulutortut. Keitän joulutorttuihin soseen mihin tulee pussillinen luumuja ja omatekoista omenasosetta pakkasesta.
        Menikö taas pieleen? Onko kinkku sallittua? Jos on niin voisiko kuitenkin sen verran olla naudankin lihaa, että saa vaikka vain itsenäisyyspäiväksi karjalanpaistia vai pitääkö totutella papuihin. Ei siis karjalanpaistia vaan papuja!
        Voi voi sentään, onneksi metsissä juoksee runsaasti hirviä. Niitä kai saa syödä? Minä ainakin olen jo tehnyt varsin makoisaa hirvenlihakeittoa.
        Mitenköhän tässä käy? Mahtaako vuosikymmenten kuluttua monien omakotitalojen takapihoilla olla aitauksessa sika ja lehmä, ehkä vuohikin ja kerrostalolaiset hakemassa "tinkimaitoa"? Kuulostaa vanhanaikaiselta tai rajantakaiselta.
        Pahoittelen tilannetta, mutta me aiomme kuitenkin pysytellä maitoon keitetyssä kaurapuurossa, joulukinkussa ja voileivonnaisissa.  Luulen, että ranskalaisetkaan eivät muuta juustojensa raaka-aineeksi kauramaitoa, eivätkä ruotsalaiset luovu lihapullistaan, puhumattakaan saksalaiset bratwurstistaan.
        Jalat maassa ilmastonmuutoksessa kansalaiset! Voisi olla aika nappi toteamus.

t. Solina
     

Kommentit